ingyenes webstatisztika


A Velencei tónál repülünk!

Lepd meg szeretteidet egy jövőbeni élménnyel! A jegyeket e-mailben vagy postán tudjuk küldeni, de személyesen is átvehetők Zuglóban.

Részletek:

1. A hőlégballonos sétarepülőjegy ÁRAK ITT!
2. A jegy 1 teljes évig felhasználható (a kiállítási dátumtól számítva)

Telefon: +36306854917

>> JEGYRENDELÉS <<Ballonrepülés 1783-84 – a kezdetek

Az embernek először hőlégballonnal sikerült a levegőbe emelkednie. De mikor is és hogyan is kezdődött?

A Franciaországban, Annonay városában született Montgolfier fivérek voltak az első működő ballon feltalálói. Joseph és Jacques Montgolfier papírgyár tulajdonosok voltak, akik papírból és szövetből készült „zacskók” reptetésével kísérleteztek. Amikor a fívérek lángot tartottak a zacskó szájához, akkor a zacskó megtelt meleg levegővel és felrepült. Így a Montgolfier fivérek építettek egy hatalmas (kép) papírral bélelt selyem ballont, melyet 1783 Június 4-én mutattak be Annonay piacterén. A ballonjuk, melyet a Montgolfier-nek hívtak, becslések szerint 1600 - 2000 méterre emelkedett. Kattints a képre!

Az első utasok

1783 szeptemben 19-én Versailles-ben egy Montgolfier hőlégballon egy báránnyal, egy kakassal és egy kacsával a fedészetén nyolc percet repült XVI-ik Lajos és az egész francia udvar előtt. Kattints a képre!

Az első ember

Nem sokkal ezután eldöntötték, hogy elvégzik az első repülést, amelyben már ember utazik. XIV. Lajos az első próbarepülésre rabokat akart használni, de végül egy fiatal orvos, Pilâtre de Rozier és Pilatre de Rozier és Marquis d'Arlandes vállalták az utazást. 1783 november 21-én ők voltak az elsők, akik meghódították a levegőt a Montgolfier ballonnal, mely szabadon repült Párizs felett, nem volt kötéllel rögzítve. Kattints a képre!
1784 január 19-én egy hatalmas Montgolfier ballon hét utast szállított 1000 méter magasságban, 5 kilométeren át fél órán keresztül Lyon városa felett.

A Montgolfier „Gáz”

Akkoriban a Montgolfierek hittek abban, hogy felfedeztek egy új gázt, (a Montgolfier gázt,) mely könnyebb a levegőnél és amely levegőbe emelte a felfújt ballont. Valójában azonban a gáz csak levegő volt, amely a megelítéstől felfelé szállt.


 
Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ